Οικονομικής Επιστήμης

 

Το Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, στην προσπάθειά του να προσφέρει στους φοιτητές του εκτός από άριστη θεωρητική κατάρτιση και εργασιακή εμπειρία, έχει εντάξει στο πρόγραμμα σπουδών του την Πρακτική Άσκηση (ως μάθημα επιλογής εαρινού εξαμήνου-5 πιστωτικές μονάδες). 

 

Το Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, στην προσπάθειά του να προσφέρει στους φοιτητές του εκτός από άριστη θεωρητική κατάρτιση και εργασιακή εμπειρία, έχει εντάξει στο πρόγραμμα σπουδών του την Πρακτική Άσκηση (ως μάθημα επιλογής εαρινού εξαμήνου-5 πιστωτικές μονάδες). 

 

Οι φοιτητές που συμμετέχουν στην Πρακτική Άσκηση έχουν τα ακόλουθα οφέλη:

  • Πρώτη επαφή με τον επαγγελματικό χώρο
  • Απόκτηση της απαραίτητης εμπειρίας
  • Γνωριμία με τις τάσεις της αγοράς και τις δεξιότητες που απαιτούνται
  • Εφαρμογή στην αγορά των γνώσεων που απέκτησαν στο Πανεπιστήμιο
  • Γνωριμία με τα διάφορα αντικείμενα του επαγγελματικού χώρου
  •  

Η Πρακτική Άσκηση πραγματοποιείται κατά την χρονική περίοδο Ιουνίου - Σεπτεμβρίου (διάρκεια 3 μήνες) σε Ιδιωτικούς και Δημόσιους Φορείς Υποδοχής. Η ακριβής ημερομηνία έναρξης και λήξης της Πρακτικής Άσκησης καθορίζεται κάθε έτος από τον Επιστημονικό Υπεύθυνο του Υποέργου.

 

Στο Πρόγραμμα εντάσσονται κατά προτεραιότητα οι φοιτητές του 8ου εξαμήνου οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τις σπουδές τους σε τουλάχιστον 30 μαθήματα και οι επί πτυχίω φοιτητές με την προϋπόθεση να έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τις σπουδές τους σε τουλάχιστον 38 μαθήματα.

 

Στην περίπτωση που οι προσφερόμενες θέσεις είναι λιγότερες από τους φοιτητές που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις, τότε η επιλογή γίνεται με βάση τα παρακάτω κριτήρια:

 

  • Μέσος Όρος (Μ.Ο.) βαθμολογίας μαθημάτων με μέγιστο το δέκα (10) ως και την εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους, πολλαπλασιαζόμενο με συντελεστή βαρύτητας 60%
  • Συντελεστής Ολοκλήρωσης Μαθημάτων (Σ.Ο.Μ.) με μέγιστο τη μονάδα (1), του οποίου ο συντελεστής βαρύτητας είναι 40%

Ο Σ.Ο.Μ. ορίζεται ως το κλάσμα του αριθμού μαθημάτων (Α.Μ) τα οποία έχουν εξεταστεί επιτυχώς ως και την εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους προς το συνολικό αριθμό μαθημάτων που αντιστοιχούν στα τρία πρώτα έτη των σπουδών (για τους φοιτητές 8ου εξαμήνου). Για τους επί πτυχίω φοιτητές, ο παρονομαστής του Σ.Ο.Μ. είναι ο συνολικός αριθμός μαθημάτων που απαιτείται για τη λήψη του πτυχίου.

 

Το σύνολο των μονάδων βαθμολόγησης, με άριστα το δέκα (10), κάθε υποψήφιου προκύπτει από την παρακάτω σχέση:

 

Σ = 0,6 x Μ.Ο. + 4 x Σ.O.M.

 

Οι φοιτητές/τριες που ανήκουν στην κατηγορία ΑΜΕΑ θα πρέπει να επισυνάπτουν στην αίτησή τους το απαραίτητο αποδεικτικό για να συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Π.Α., καταλαμβάνοντας ανεξαρτήτως σειράς κατάταξης τους το 5% των διαθέσιμων θέσεων του Τμήματος που ανήκουν. Σε περίπτωση που το πλήθος φοιτητών που ανήκουν στην κατηγορία ΑΜΕΑ είναι μεγαλύτερο του 5%, οι φοιτητές/τριες κατατάσσονται μεταξύ τους και οι πλέον του 5% συμπεριλαμβάνονται στους υπόλοιπους φοιτητές/τριες του Τμήματος.

Εντός 3 ημερών από την ανάρτηση των αποτελεσμάτων παρέχεται στους φοιτητές δικαίωμα ένστασης. Μετά την παρέλευση των 3 ημερών οριστικοποιούνται τα αποτελέσματα και η λίστα των συμμετεχόντων στην πρακτική άσκηση εγκρίνεται από τη Γενική Συνέλευση του Τμήματος και ανακοινώνεται, λαμβάνοντας υπόψη σε κάθε περίπτωση θέματα προσωπικών δεδομένων.  

 

Διαδικασία: 

  1. Ενημέρωση φοιτητών 
  2. Πρόσκληση υποβολής και καταχώρηση αιτήσεων πρακτικής άσκησης 
  3. Ενημέρωση των επιχειρήσεων και επιλογή για συμμετοχή τους στο πρόγραμμα 
  4. Αξιολόγηση & Επιλογή φοιτητών
  5. Καταχώρηση προσωπικών στοιχείων φοιτητών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της πρακτικής άσκησης και εγγραφή στο σύστημα ΑΤΛΑΣ 
  6. Επιλογή φοιτητών από τους φορείς υποδοχής 
  7. Προετοιμασία για την έναρξη της πρακτικής άσκησης (ηλεκτρονική αποστολή εντύπων-οδηγιών)
  8. Υπογραφή ιδιωτικών συμφωνητικών 
  9. Ολοκλήρωση πρακτικής άσκησης – συμπλήρωση και κατάθεση σχετικών εντύπων 
  10. Αξιολόγηση φοιτητών – Καταχώριση βαθμών

 

Η Πρακτική Άσκηση του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης έχει ενταχθεί στο επιχειρησιακό πρόγραμμα "Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση" του ΕΣΠΑ 2021-2027 και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+ (ΕΚΤ+). Το Πρόγραμμα επομένως καλύπτει τόσο την αμοιβή των ασκούμενων φοιτητών/φοιτητριών όσο και την ασφαλιστική τους εισφορά μηνιαίως, η οποία αναφέρεται στον κίνδυνο ατυχήματος και αφορά στον κλάδο Ασθενείας.

 

Είναι πολύ σημαντικό για την εύρυθμη λειτουργία του Προγράμματος να απευθύνεστε στο σωστό τμήμα για την επίλυση των θεμάτων που σας απασχολούν, καθώς το κάθε τμήμα είναι αρμόδιο να διεκπεραιώνει συγκεκριμένες διαδικασίες σχετικά με την Πρακτική Άσκηση:

  • Για οποιοδήποτε διαδικαστικό́ ζήτημα (π.χ. συμβάσεις), καθώς και για οποιοδήποτε θέμα που αφορά́ τη χρήση της πλατφόρμας “e-praktiki”, οι φοιτητές θα πρέπει να επικοινωνούν με το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης και την κα Στέλλα Τσαρόγλου στην ηλεκτρονική́ διεύθυνση stella.tsaroglou@unipi.gr ή στο τηλέφωνο 210 4142705 (09.00 με 14.00) (σημείωση: προτιμάτε το email).
  • Για θέματα που σχετίζονται με την Πρακτική Άσκηση ως μάθημα, οι φοιτητές θα πρέπει να απευθύνονται στη Γραμματεία του Τμήματος.
  • Για θέματα τεχνικής υποστήριξης, οι φοιτητές θα πρέπει να επικοινωνούν με το Helpdesk της Πρακτικής Άσκησης στο cmak@unipi.gr ή στο τηλέφωνο 210 4142532.
  • Για θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος που άπτονται της Πρακτικής Άσκησης, οι φοιτητές θα πρέπει να επικοινωνούν με τον Επιστημονικό Υπεύθυνο της Πρακτικής Άσκησης στην ηλεκτρονική διεύθυνση mtselek@unipi.gr ή στο τηλέφωνο 210 414 2417.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε τη σχετική ιστοσελίδα (https://www.unipi.gr/tmima-oikonomikis-epistimis/praktiki-askisi/)

 

Συχνές ερωτήσεις :  ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ_ΣΕ_ΣΥΧΝΕΣ_ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ_ΦΟΙΤΗΤΩΝ (https://praktiki.unipi.gr/index.php/tmhmata/oik/399-2023-2025)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

«ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ»

ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

 

8 Μαρτίου 2021

 

Ανακοινώνεται στους φοιτητές του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων ότι στο πλαίσιο του Προγράμματος «Πρακτική Άσκηση Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων» που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, θα πραγματοποιηθεί Πρακτική Άσκηση διάρκειας 3 μηνών κατά τους μήνες Μάρτιο – Οκτώβριο 2021 σε επιχειρήσεις σχετικές με το αντικείμενο σπουδών του Τμήματος.  

Παρακαλούνται όσοι φοιτητές (του 7ου ή μεγαλύτερου εξαμήνου) επιθυμούν να συμμετέχουν στο Πρόγραμμα της Πρακτικής Άσκησης, να καταχωρήσουν έως και την Δευτέρα 22/03/2021 την αίτησή τους (συνοδευόμενη από 1) βιογραφικό σημείωμα και 2) κατάσταση αναλυτικής βαθμολογίας, η οποία μπορεί να εκδοθεί ηλεκτρονικά (screenshot) από τη διεύθυνση http://students.unipi.gr/) στο E-PRAKTIKI, στη διεύθυνση https://praktiki.unipi.gr/e-praktiki/pa_index (επιλέγετε ΦΟΙΤΗΤΕΣ και μετά ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ).

Η επιλογή των φοιτητών γίνεται με βάση τα παρακάτω κριτήρια:

  • Κ1: Αριθμός μαθημάτων που έχουν περατώσει (συντελεστής βαρύτητας 0,40)
  • Κ2: Αντιστοιχία επιθυμητού αντικειμένου απασχόλησης και προσόντων των φοιτητών με απαιτήσεις φορέων υποδοχής (συντελεστής βαρύτητας 0,3)
  • Κ3: Διαθεσιμότητα των φοιτητών, γεωγραφική εγγύτητα με φορέα υποδοχής, και δυνατότητα των φοιτητών να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ωραρίου των φορέων υποδοχής (συντελεστής βαρύτητας 0,15)
  • Κ4: Συνέντευξη με τον επιστημονικό υπεύθυνο, κατά την οποία διαφαίνονται στοιχεία συγκρότησης της προσωπικότητας των φοιτητών (συντελεστής βαρύτητας 0,15)

Προσοχή: Οι φοιτητές/φοιτήτριες που θα υποβάλλουν αίτηση θα πρέπει να έχουν δηλώσει το μάθημα «Πρακτική Άσκηση» κατά το Ακ. Έτος 2020-2021

 

Για κάθε φοιτητή προκύπτει ένα τελικό αποτέλεσμα, το οποίο παρουσιάζεται σε προσωρινή λίστα κατάταξης επιτυχόντων –επιλαχόντων. Εντός 3 ημερών από την ανάρτηση των αποτελεσμάτων παρέχεται δικαίωμα ένστασης. Μετά την παρέλευση των 3 ημερών οριστικοποιούνται τα αποτελέσματα.

Οι φοιτητές οι οποίοι τελικά θα επιλεχθούν, μπορούν να προτείνουν εταιρεία για την εκπόνηση της πρακτικής τους άσκησης, με την προϋπόθεση α) ότι το αντικείμενο της είναι σχετικό με αυτό του Τμήματος και β) ότι έχουν ήδη έρθει σε επικοινωνία με την εταιρεία και έχουν γίνει δεκτοί σε αυτές. Διαθέσιμες θέσεις πρακτικής άσκησης μπορούν να αναζητηθούν μέσω της πλατφόρμας της Πρακτικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς praktiki.unipi.gr .

Για οποιαδήποτε σχετική πληροφορία, παρακαλώ επικοινωνήστε με το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης στο praktiki@unipi.gr ή στο 210 4142640. Για θέματα τεχνικής υποστήριξης, παρακαλώ επικοινωνήστε με το Helpdeskτης Πρακτικής Άσκησης στο cmak@unipi.grή στο 210 4142532.

 

 

Επιστημονικά Υπεύθυνη Υποέργου

Πρακτική Άσκηση Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων

Aναπληρώτρια Καθηγήτρια Μαρία Χαλκίδη